Før ulden bliver kartet, skal den være fri for snavs og fedt
VASK AF RÅ ULD
Sortering af råuld
Uld, der lige er blevet klippet af et får, er normalt ikke et særligt behageligt syn. I bedste fald er skindet blevet omhyggeligt behandlet under klipningen, og fåret er blevet rengjort en smule forinden; i værste fald er lange og korte fibre fra ryg, mave og bagparti blandet med snavs, hø, blade og fåreekskrementer. For at få en brugbar fiber ud af alt dette, sorterer vi det altid først. Det er langt den kedeligste og mest beskidte del af processen.
Al ulden tømmes simpelthen i en bunke, og så begynder man at sortere, klippe og plukke. Man klipper de ender væk, der er for filtrede (hvis de resterende fibre stadig er lange nok), sorterer de krøller fra, der er for korte, de helt beskidte og filtrede krøller og alle fremmedlegemer. Da fåremøg og fåreuld er en førsteklasses gødning, kan det resulterende affald bruges i haven.
Efter mange timers arbejde er der som regel to store bunker tilbage, en til bortskaffelse og en med smukke, men stadig meget beskidte krøller, som nu kan vaskes.
Vask og tørring
Der findes utallige anvisninger på internettet om, hvordan man bedst vasker råuld, og vi har tilføjet endnu en metode til mængden af information. Vi har testet denne metode flere gange og fundet den god og effektiv.
Det skal du bruge: den rå uld, en stor spand eller helst en balje, masser af vand (varmt og koldt), groft natron, billig eddike og et "tørrestativ" (mere om det senere).
Ulden lægges i et løst lag i baljen, og så hældes der varmt vand over den. På dette tidspunkt tilsætter vi altid en kop natron (som opløser snavs og fedt) og lader simpelthen det hele stå, indtil vandet har nået håndtemperatur. Så snart man kan nå ned i vandet uden at brænde sig, dyppes ulden flere gange. Her og senere, mens ulden stadig er våd, skal du håndtere den med særlig forsigtighed, da uld filter meget let, når den er våd. Forsigtig håndtering sparer en masse arbejde, når man senere skal rede det ud.
En masse snavs vil blive skyllet op til overfladen under nedsænkningen, afhængigt af hvor snavset ulden er, kan det selvfølgelig være mere eller mindre.
Du kan nu skifte vand for første gang. Den anden vaskecyklus er nøjagtig den samme som den første. Kom ulden i baljen, tilsæt varmt vand og natron, lad det stå, sænk det forsigtigt ned, skift vand. Hele processen gentages to eller tre gange med varmt vand, afhængigt af tilsmudsningsgraden. Så snart intet eller meget lidt snavs er vasket ud af ulden, er det tid til at skylle.
Tøm det beskidte vand ud, læg ulden tilbage i baljen, men dæk den denne gang med koldt vand blandet med cirka en kvart liter eddike (bruges som erstatning for skyllemiddel), og sænk den ned igen, så den bliver gennemblødt.
Ulden kan blive liggende i vandet et stykke tid, så er vasken færdig.
VIGTIG INFO - natron fjerner ikke kun snavs fra fleecen, men også lanolin (fedt). Hvis du har brug for helt affedtet uld, f.eks. til yderligere farvning, kan du bare bruge mere natron. Men vær forsigtig! Hvis du vil spinde ulden senere, skal den ikke være helt fedtfri.
Andre kilder har rapporteret, at uld tåler alkaliske væsker mindre godt end sure. Vi har endnu ikke været i stand til at bekræfte dette. Desuden er den forberedte opløsning kun svagt basisk på grund af natron!
Når ulden skal tørres, er det en god idé at sprede den så løst som muligt ud på en luftgennemtrængelig måtte. Vi har været meget kreative indtil videre og har brugt et tørrestativ dækket med et fint net, byggepladsnet med et perforeret gummilag eller endda en liggestol i haven. Det eneste vigtige er, at ulden bliver ventileret fra alle sider, så den kan tørre bedst muligt. Tørretiden for helt våd uld er flere dage, afhængigt af udetemperaturen, og ulden skal vendes flere gange under tørringen.
Den vaskede uld er derefter klar til videre forarbejdning.
(Kilde: alteshandwerk.at)
Tilføj kommentar
Kommentarer